6LfLlDEUAAAAAGEc4x8QjHBc2siR3CbMERWkLkw3A száz éves örökségünk

Néhány szó a néhai Pannónia Szállóról a Rákóczi út 5. sz. épület múltjáról:

Glück Frigyesről, a néhai Pannónia Szálló tulajdonosáról:

A Pannónia a kor jeles szállodája volt. Színészek, művészek, írók, politikusok találkozóhelye, amit mindenek előtt előnyös fekvésének és nem kevésbé elegáns, korszerű, és hangulatos megjelenésének és a kiváló kiszolgálásnak köszönhette. A Pannónia a régi Nemzeti Színház tőszomszédságában állt, amelynek bérházában működött az Írók és Művészek Társasága, a színitanoda, az épületben a kor kiválóságainak (Lotz Károly) volt műterme, neves színészeknek, művészeknek (Jászai Mari) lakása.
A közelben, a mai Bródy Sándor utcában volt a képviselőház is, így a szálló gyakran látott vendégül politikusokat is, miként a színészeknek, művészeknek is kedvelt találkozóhelyévé vált. Művész vendégeivel a tulajdonos baráti kapcsolatokat ápolt. Ismerjük egy levelét Mikszáth Kálmánhoz (tegező formában), Kiss József költő pedig versben szólt Glück Frigyesről –aki a szálloda tulajdonosa volt-, Heltai Jenő és Küry Klára „baráti oklevélben” emlékezett meg róla.

Glück Frigyes (1858 – 1931) szakmai ismereteit nagybátyjánál, Langheinrich Andrásnál szerezte, aki a Rákóczi út elején (akkor még Kerepesi út) 1868-tól a Pannónia Szállót működtette. A fiatalember hat évig külföldön tanult és dolgozott tovább, szakképesítését Svájcban és Németországban szerezte, majd Anglia, Olaszország, Hollandia és Amerika volt további ismeretszerzésének színtere. Hazatérése után a Pannónia Szálló lett működésének otthona.

A szálló színvonalának emeléséért Glück mindent megtett, előbb 1892-ben, majd 1927-ben korszerűsítette, modern technológiákkal szerelte fel. A vendégszobák számát 115-re növelte, az udvart nyitható üvegtetővel befedve hatalmas télikertté alakíttatta, s étteremnek használta. (ez ma az Aula éttermünk.) A Pannónia volt az első budapesti szálló, amelybe villanyvilágítást, a földszinti éttermi és kávéházi helyiségekbe (ma XO BISTRO) pedig központi fűtést vezettek be. A Hungária Szálló után itt alkalmaztak először "villanyos felhúzó"-nak nevezett liftet.

Szállodájára akkor került fel a máig látható emléktábla, a fejdelem domborművével, amikor Rákóczi hamvait 1906-ban hazahozták. Az akkor már befolyásos városatya Glück javaslatára nem a rövidebb úton, a Nagykörúton vitték a fejedelem földi maradványait a Keletitől a Nyugatiba, hanem a Kiskörúton. Így a menet elhaladt a Pannónia előtt.
Éttermünk ma igyekszik hű lenni az évszázados örökségünkhöz, és magas minőségi szolgáltatásaival folytatni az igényes vendéglátást a Rákóczi út 5 szám alatt.

Cím: 1088 Budapest Rákóczi út 5. | Telefon: +36 1 411 0111 | E-mail: boka.borbala@treffort.hu | 2007 - 2018 © XO Bistro